DARBAI SODE, DARŽE, GĖLYNE LIEPĄ

DARBAI SODE, DARŽE, GĖLYNE LIEPĄ

Liepa – poilsio ir ramybės metas? Tik ne sodininkams. Net ir šį mėnesį, kuomet, regis, viskuo pasirūpinta, veiklos sode, darže bei gėlyne apstu. Šį mėnesį jau renkamas uogų bei vaisių derlius, kuris norimais būdais ruošiamas rudeniui bei žiemai. Po derliaus nurinkimo, svarbu pasirūpinti vaiskrūmiais bei vaismedžiais – juos genėti ir t.t.

Tuo tarpu, turintys gėlyną liepos mėnesį turėtų iškasti svogūnines gėles, pasirūpinti visomis rožėmis, galima pasodinti vilkdalgių ir t.t.

Tiesa, liepa – dar geras laikas darže pasodinti įvairių daržovių: ar žinote, kokių? Apie tai ir dar daugiau MOKI-VEŽI ekspertas kalba šiame blogo įraše: kviečiame skaityti, susipažinti, o visų sodo bei daržo vystymui reikalingų prekių ieškoti MOKI-VEŽI parduotuvėse. Nepamirškite pasinaudoti ir nuolat vykstančiomis akcijomis!

 

DARBAI SODE

Šilčiausią vasaros mėnesį, liepą, mūsų soduose pradeda rausti žagarvyšnės, taip pat pradeda nokti baltųjų ir raudonųjų serbentų uogos, o mėnesiui įpusėjus – po truputį sirpsta avietės. Paskutinėmis liepos dienomis sode jau galima rasti ir agrastų bei pirmųjų obuolių.

Liepos pradžioje rekomenduojama vaismedžių kamienus apvynioti gofruoto popieriaus juostomis. Vėliau, daugmaž liepos pabaigoje, reikia patikrinti jų būklę po juostomis bei panaikinti žievės plyšiuose esančias kenkėjų lervas ir lėliukes.

Jei jūsų vaiskrūmiai ir vaismedžiai auga pievoje, nepamirškite nušienauti žolės ir papurenti žemės aplink juos. Jei reikia, paremkite nulinkusias krūmų ir medžių šakas specialiomis atramomis.

Liepos mėnesio antroje pusėje reikėtų pagalvoti, kaip bus nuimamas derlius ir kur jį laikysite žiemos mietu.

Nuraškius uogas, rekomenduojame nugenėti vyšnias bei trešnes, kadangi taip greičiau gyja žaizdos ir sumažinimas pavojus medeliui užsikrėsti pavojinga liga. Genėdami vyšnias, jas genėkite priklausomai nuo jų augimo pobūdžio: krūminių vyšnių šakas patrumpinkite iki šoninės šakos, palikite augti vertikalią šaką, nusvirusius galus pašalinkite. Tuo tarpu, medžio formos vyšnių viršūnes trumpinkite, o jei ši siekia 2,5 metrus ar daugiau – viršūnę rekomenduojame išpjauti iki stiprios šoninės šakos bent metru žemiau.  Tą atlikus, pašalinkite ir ligotas bei nudžiūvusias šakas. Genėdami trešnes, retinkite jų vainikus – taip uogas pasieks daugiau saulės šviesos, šakos turės daugiau erdvės augti.

Trešnių bei vyšnių medžiams genėti MOKI-VEŽI ekspertas rekomenduoja teleskopines genėjimo žirkles, kurių dėka pasieksite ir aukščiau esančias šakas. Tuo tarpu, krūminėms vyšnioms ar žemai esančioms šakoms genėti pakaks ir specialių žirklių.

Braškių lapus rekomenduojame nušienauti arba nupjauti peiliu, jei jos auginamos senuose, ligotuose, piktžolėtuose braškynuose. Juos pjauti reikėtų ne žemiau kaip 5 cm virš ragelių: taip kartu sunaikinsite ir daug kenkėjų, ligų sukėlėjų bei piktžolių. Tuo tarpu, jaunus braškių krūmelius rekomenduojame nupurkšti specialiu preparatu nuo ligų ir kenkėjų.

DARBAI DARŽE

Liepos mėnesį pasėkite ir pasodinkite daigais daržovių: taip lysvės nebus tuščios, kai tik nuderės anksčiau pasėtos ir pasodintos daržo gėrybės. Taip pat būtinai papurenkite žemę, aprūpinkite ją greitai tirpstančiomis kompleksinėmis trąšomis. Galime pasėti ropių, ridikų, krapų, špinatų ar daikonų. Taip pat galima daigais pasisodinti pekininių, žiedinių ir ropinių kopūstų.

Daržo šone ar kitoje laisvoje vietoje pasėkite rūgštynių ir rabarbarų: vėlyvą rudenį ir žiemos pradžioje galėsite džiaugtis šviežių daržovių derliumi!

Mėnesio pradžioje rekomenduojame tirpiomis kompleksinėmis trąšomis patręšti kopūstines daržoves, vėlyvos sėjos morkas ir burokėlius. Tręšimas ypatingai svarbus ir šiltnamyje augančioms gėrybėms (agurkams, pomidorams, paprikoms), kurias šiuo periodu rekomenduojame tręšti bent vieną kartą per savaitę trąšų tirpalu. Mūsų ekspertas rekomenduoja naudoti būtent šioms daržovėms subalansuotas trąšas be chloro ir nitratų, bet su dideliu azoto, kalio bei fosforo kiekiu. Būtent šios medžiagos užtikrina gausų, sveiką ir dar skanesnį derlių.

Taip pat liepą prinoksta žieminiai česnakai, tad reikėtų juos nukasti ir gerai išdžiovinti. Be to, reikėtų išrauti daugializdžius svogūnus ir apie 10-12 dienų džiovinti saulėje.

Liepą galima kasti ankstyvąsias bulves, tik svarbu nepalikti bulvienojų bei kitų daržovių lapų ir atliekų: tai gali sukelti ligas ir tapti tikru kenkėjų šaltiniu. Visas atliekas kompostuokite arba sudeginkite.

DARBAI GĖLYNE

Įpusėjus vasarai, galime džiaugtis tikrai išsikirtine gėlių žiedų gausybe. Liepą žydi lelijos, rožės, astilbės, montbretės, arunkai, baltagalavės, kraujažolės, flioksai ir monardos. Svarbiausia – gėles laistyti, tręšti, nurinkti nužydėjusius žiedus, nuskinti pagelturius lapus bei papurenti dirvą.

Taip pat MOKI-VEŽI ekspertas rekomenduoja patrupinti vijoklinių rožių ir kitų gėlių nužydėjusius ūglius. Visas rožes liepos pabaigoje ar rugpjūčio pirmomis dienomis reikia paskutinį kartą patręšti kalio ir fosforo trąšomis tam, kad rožes geriau pasiruoštų žiemai. Trąšas berkite aplink augalą, kauptuko pagalba įmaišykite į dirvą ir palaistykite.

Nepamirškite iškasti svogūninių gėlių svogūnėlius, jei nespėjote to padaryti birželį. Juos būtina išdžiovinti ir laikyti sandariai sandėlyje.

Galiausiai, bijūnams nužydėjus, jų kerus gausiai palaistykite ir aplink juos įterpkite perpuvusio mėšlo – taip kitąmet jie turės dar daugiau pumpurų.

Jei jūsų kiemą puošia veja, ją rekomenduojama nupjauti kiekvieną savaitę arba kas 4-5 dienas. Jei žemė sausa, veją būtina laistyti, o jei trūksta vandens laistymui, tuomet žolę pjaukite aukščiau.

Tikimės, kad mūsų patarimai jums buvo naudingi. Linkime malonių darbų sode bei gausaus derliaus!

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai , Sodininko kalendorius

Palikite komentarą

*
*
*