DARBAI SODE, DARŽE, GĖLYNE: SPALIS

DARBAI SODE, DARŽE, GĖLYNE: SPALIS

Mieli sodininkai, galvojate atsipūsti? Anot, MOKI-VEŽI eksperto, laiko tam – nėra: spalį sodiname vaismedžius bei vaiskrūmius, tvarkome šiltnamį, rauname daržoves, sodiname kai kurias daržoves ankstyvajam kitų metų derliui, pasirūpiname sodo medeliais, gėlėmis... Veiklos – tikrai yra, tad kviečiame susipažinti su svarbiausiais spalio darbais sode, darže, gėlyne.

DARŽAS

Laikas nuimti lapinių kopūstų, burokėlių, salierų, morkų, petražolių derlių. Vos nurinkus šias gėrybes, augalines atliekas dėkite į komposto krūvą bei perkaskite dirvožemį. Tuomet pasodinkite žieminių česnakų bei svogūnų sėjinukų: taip jau pavasarį turėsite laiškų, o ropelių – net dar ankščiau. Drąsiai sodinkite ir morkas, kalendras, špinatus, salotas, krapus. Būtinai užsukite į MOKI-VEŽI parduotuvę, kur rasite platų sėklų ir kitų sodo prekių pasirinkimą.

Sutvarkius daržą, metas imti šiltnamio, jei tokį turite. Apžiūrėkite jo fasadą, stogo, sienų dangą. Jei reikia, sutvarkykite skyles, sutvirtinkite silpnesnes šiltnamio sienų vietas. Tuomet išvalykite vidų: išraukite piktžoles, perkaskite žemę bei nepamirškite dezinfekuoti šiltnamio rėmų.

SODAS

Be paskutinių gėrybių sodinimo ar šiltnamio dezinfekavimo, šį mėnesį būtinai nugrėbkite ir lapus sode: taip sumažinsite grybinių ligų bei kenkėjų plitimą.

Taip pat nuskinkite paskutinius vaisius, bet tą darykite tik sausomis spalio dienomis – nepalikite kyboti pavienių supuvusių vaisių. Tai – tikras ligų šaltinis! Surinkę paskutinį derlių, sutvarkykite pomedžius, sudžiūvusias ar sulūžusias vaismedžių šakas.

Iki spalio vidurio – geriausias laikas sodinti vaismedžius bei vaiskrūmius sode: jie greičiau prigis bei pavasarį išsprogs. Tiesa, šį mėnesį nerekomenduojama sodinti trešnių, vyšnių, slyvių, persikų ar abrikosų, kadangi pastarieji neretai per žiemą nušąla – šių kauliavaisių sodinimą pasilikite pavasariui.

GĖLYNAS

Spalio pradžioje visi kambariniai augalai, vasaroję balkone ar jūsų gėlyne lauke, turi būti įnešti į vidų – ilgai nedelskite, kadangi orai dabar itin permainingi! Įnešdami kambarinius augalus vidun, juos prie pasikeitusių oro sąlygų adaptuokite palengva – pirmiausia, įneškite į laiptinę ar uždarą balkoną ir tik po poros dienų – vidun, į įprastą augalo vietą.

Spalis – taipogi ir dekoratyvinių lapuočių sodinimo metas. Juos sodinkite į derlingą dirvą. Na, o jei ši derlingumu nepasižymi, į duobes įmaišykite komposto.

Antra mėnesio pusė – geras laikas tulpių sodinimui. Nepamirškite, kad per anksti pasodintos tulpės kur kas dažniau suserga įvairiomis ligomis, tad reikėtų luktelti, iki kol dirva atvės iki +5 C laipsnių – apie tai išsamiai papasakojome mūsų įraše.

Mėnesio pabaigoje apdenkite rožes, baikite tvarkyti gėlynus, juose nepalikite augalų liekanų, piktžolių.

APLINKA

Atlikę visus darbus sode, gėlyne bei darže, pasirūpinkite ir kiemo aplinka:

  • būtinai sugrėbkite lapus nuo vejos, sode, darže, surinkite paskutinius nukritusius vaisius, šakeles;
  • aukšto slėgio plovykla nuplaukite PVC tvorą, garažo vartus, kiemo plyteles, terasą;
  • įneškite, jei to dar nepadarėte lauko baldus į vidų, juos apdenkite. Lauko baldų pagalvėles išskalbkite, išdžiovinkite bei sandėliuokite sausoje patalpoje;
  • išvalykite lietaus latakus;
  • nuvalykite lauko žibintus, ypatingai įleidžiamus į žemę;
  • apžiūrėkite daržą juosiančią tvorą, sutvarkykite skyles – taip sumažinsite graužikų apsilankymo jūsų sode riziką (pastarieji šaltuoju metų laiku ieškodami maisto gali nuniokoti sodo augalus, gėles, daržą);
  • apžiūrėkite bei profilaktiškai patikrinkite ir teritoriją juosiančią tvorą, garažą, vartelius. Ar nieko nereikia sutaisyti? Ar nėra jokių pažeidimų?

Primename, jog visų reikalingų sodo prekių už YPAČ GERAS KAINAS rasite MOKI-VEŽI parduotuvėse bei www.mokivezi.lt.  Internetu užsakytas prekes pristatome VISOJE LIETUVOJE! Nepamirškite pasinaudoti ir vis naujomis mūsų akcijomis.

 

Bendri pranešimai , Sodininko kalendorius

Palikite komentarą

*
*
*