SODO DARBAI PRASIDEDA: KOVO PATARIMAI

SODO DARBAI PRASIDEDA: KOVO PATARIMAI

Pirmasis kovo savaitgalis – puiki proga imtis pirmųjų šio mėnesio darbų sode bei darže. Ar žinote, ką šį mėnesį būtina nuveikti? Sodininkų laukia ne tik kai kurių medelių genėjimas, daiginimas, gėlių sodinimas: šį mėnesį reikėtų pasirūpinti ir kambariniais augalais, sutvarkyti sodo aplinką, šiltnamį ir t.t.

Apie svarbiausius kovo mėnesio darbus MOKI-VEŽI ekspertas jums pasakoja šiame blogo įraše. Linkime malonaus skaitymo bei darbų ir tuo pačiu primename, jog visų reikalingų sodo prekių geromis kainomis rasite MOKI-VEŽI parduotuvėse bei www.mokivezi.lt.

SVARBIAUSIŲ DARBŲ PENKETUKAS

  • Kovas – itin palankus metas sėti pomidorus, porus, baklažanus, paprikas, salierus, svogūnus, žiedinius kopūstus. Tiems kas turi šiltnamį, MOKI-VEŽI ekspertas rekomenduoja pasėti špinatų, krapų ir ridikėlių;

  • Turite gėlyną? Kovą jau galite imtis verbenų, raktažolių, raudonžiedžių, šalavijų, petunijų, celionazijų, kininių gvazdikų ir leukonijų sodinimo;
  • Jau laikas paruošti ir šiltnamį. Kviečiame jį apžiūrėti, jei reikia, sutaisyti jo karkasą, o paviršių apdengti nauja danga, Vėliau – grunto eilė. Jį dezinfekuokite arba pakeiskite nauju. MOKI-VEŽI ekspertas pataria nukasti esamą gruntą (per kastuvo gylį) ir jį pakeisti nauju. Pastarąjį papildykite dirvos papildais ir drėgmę palaikančiomis granulėmis. Jei anksčiau į jūsų sodą užklysdavo kurmiai ar kurkliai, rekomenduojame papildomai patiesti apsauginį tinklą;
  • Kovo mėnesį galite genėti kriaušių bei obuolių medelius – taip būsimas derlius bus skanesnis. Genėdami praretinkite vainiką bei pašalinkite senas šakas bei tas, kurios liečiasi. Po išgenėjimo žaizdas patepkite sodo tepalu:
  • Turite gėlyną? Šį mėnesį galite imtis tokių lauko gėlių, kaip verbenos, raktažolės, šalavijai, petunijos, kininiai gvazdikai, leukonijos, sodinimo;

Tęsiame daiginimą

  • Kovas – itin palankus metas sėti pomidorus, porus, baklažanus, paprikas, salierus, svogūnus, žiedinius kopūstus.

  • Tiems kas turi šiltnamį, MOKI-VEŽI rekomenduoja pasėti špinatų, krapų ir ridikėlių.
  • Turite gėlyną? Kovą jau galite imtis verbenų, raktažolių, raudonžiedžių, šalavijų, petunijų, celionazijų, kininių gvazdikų ir leukonijų sodinimo.

Sėkloms sėti patariame rinktis durpines tabletes ar durpių substratus, nes jie daigelius aprūpins būtiniausiais mikroelementais. Kai jau sėklos sudygsta, svarbu nepamiršti patręšti daigelius bei fungicidų pagalba apsaugoti juos nuo grybinių ligų.

Grybinių ligų plitimą lemia per aukšta temperatūra, per drėgnas substratas ar blogas drenažas pasėlyje. Jos gali plisti ir dėl per tankaus sėjimo. Norint pagerinti dirvą, rekomenduojame į ją įmaišyti agroperlito ar drėgmę palaikančių granulių ir natūralių trąšų.

Daiginimui – tik puikiai parinktas substratas

Jau paruošti daiginimui substratai – geriausia ir paprasčiausia išeitis. MOKI-VEŽI asortimente – specialiai pomidorams, paprikoms, prieskoniniams augalams ir kitoms sodo gėrybėms skirti mišiniai. Tai populiariausias ir pats paprasčiausias pasirinkimas, kadangi gamintojų paruošti mišiniai turi viską, ko reikia daiginimui, tad papildomai jums nereikės nieko kito!

Tiesa, renkantis substratą atkreipkite dėmesį į jo rūgštumą bei smulkumą: optimaliausias tiek daržovėms, tiek gėlėms daiginti skirto substrato rūgštingumas yra 6,0-6,6 pH, o smulkumas turėtų būti 0-20 mm.

Turite šiltnamį?

Pavasario pradžia – laikas paruošti šiltnamį. Apžiūrėkite jį, jei reikia, sutaisykite karkasą, orlaides, paviršių apdenkite nauja plėvele.

Vėliau – grunto eilė. Jį dezinfekuokite arba pakeiskite nauju. MOKI-VEŽI ekspertas pataria nukasti esamą gruntą (per kastuvo gylį) ir jį pakeisti nauju. Pastarąjį papildykite dirvos papildais ir drėgmę palaikančiomis granulėmis.

Jei anksčiau į jūsų sodą užklysdavo kurmiai ar kurkliai, rekomenduojame papildomai patiesti apsauginį tinklą.

Kokie darbai laukia turinčiųjų sodą?

Norint, kad kriaušių ar obelų vaisiai būtų skanūs bei sveiki, kovas – puikus metas jų genėjimui.

Genėkite senesnių vaismedžių sutankėjusius vainikus, pjaukite greta viena kitos augančias šakas, kurios liečiasi.

Senesnių medžių vainikus taip pat gali apgenėti. Taip vaismedžiai gaus daugiau saulės šviesos, o derlius bus sveikesnis ir gausesnis.

Po išgenėjimo didesnes žaizdas patepkite sodo tepalu.

Nepamirškite apžiūrėti vaismedžių, ar šių neapgraužė kiškiai, stirnos ar graužikai. Būtinai gydykite žaizdas, jei jų yra.

Nepamirškite nugenėti avietynus, serbentus, agrastus.

Kambariniai augalai

Kovas – idealus laikas pradėti aktyvų jų laistymą bei tręšimą po žiemos.

Šį mėnesį taip pat rekomenduojame persodinti kambarinius augalus arba bent pakeisti viršutinį žemių sluoksnį vazone.

Persodinant kambarines gėles rekomenduojame pasirinkti 2-3 cm didesnio skersmens vazoną.

Dieną prieš persodinant gėlę ją gausiai palaistykite.

 

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai , Sodininko kalendorius

Palikite komentarą

*
*
*