PASKUTINIS VASAROS MĖNUO: KOKIE DARBAI LAUKIA SODE, DARŽE, GĖLYNE?

PASKUTINIS VASAROS MĖNUO: KOKIE DARBAI LAUKIA SODE, DARŽE, GĖLYNE?

Paskutinis vasaros mėnuo prasidėjo! Dabar – sodo gėrybėmis bei derliumi dosnus laikas, tad MOKI-VEŽI ekspertas dalinasi naudingais patarimais, kaip jį laikyti bei tinkamai paruošti žiemai.

Be to, įraše taip pat rasite svarbiausių darbų sode, darže, gėlyne sąrašą: kviečiame susiapžinti su juo jau dabar.

Tuo pačiu primename, jog MOKI-VEŽI parduotuvėse bei www.mokivezi.lt rasite platų sodo, daržo bei kitų prekių asortimentą – nepamirškite pasinaudoti ir nuolat vykstančiomis akcijomis bei ypatingomis nuolaidomis!

TOP 5 MĖNESIO DARBAI

Prasideda paskutinis vasaros mėnuo, kuris tikrai negailės darbų sodininkams. Jų apstu, o MOKI-VEŽI ekspertas išskiria penkis, jo nuomone, svarbiausius!

  • Rugpjūčio pirmomis dienomis sodinkite ar persodinkite lelijas. Jos mėgsta šiltą, saulėtą vietą ir dirvą su laidžiu podirviu. Molingą, sunkią dirvą gerinkite smėliu ir puriu kompostu. Į sodinimo griovelį berkite žvyro, paskui smėlio sluoksnį, į kurį ir sodinkite svogūnus. Taip paruoštoje, net ir sunkioje dirvoje vanduo nestovės arti paviršiaus;
  • Pasirūpinkite uogakrūmiais. Galite retinti senus serbentų ir agrastų uogakrūmius: nuskynus uogas gerai matosi sutankėjusios šakos, kurias reikia išpjauti. Nuskynus aviečių derlių nupjaukite nuderėjusius stiebus, kurie dažai serga žievėplaiša bei šiųmečius silpnus stiebus. Kiekviename krūme palikite maždaug po 10 stipriausių stiebų. Pažeistus stiebus sudeginkite;
  • Rugpjūčiui įpusėjus – geras laikas persodinti ir dauginti pavasarį ir vasarą peržydėjusias daugiametes gėles: bijūnus, ankstas, burbulius, astilbes, gvaizdes, pakalnutes,alpinius astrus šiušeles, bergenijas, kurpeles ir t.t.;
  • Mėnesio vidurys – geriausias laikas sodinti braškes. Sodinkite tik sveikus braškių daigus į iš anksto gerai paruoštą, nepiktžolėtą dirvą. Esant sausrai, pasodintus braškių daigus gausiai palaistykite;
  • Mėnesio pabaigoje jau nuimamas ankstyvo rudens derlius. Daržoves rinkite beveik prinokusias: tik tinkamai subrendusios jos bus sukaupusios pakankamai mineralinių medžiagų ir ilgiau išliks tinkamos vartoti net ir sandėliuojant.

JURGINŲ PRIEŽIŪRA RUGPJŪTĮ

Dabar – gražuolių jurginų žydėjimo metas!  Ar žinojote, jog jie žydės dar gausiau, jei reguliariai pašalinsite nužydėjusius šių gėlių žiedus, juos palaistysite vandeniu bei patręšite kompleksinėmis trąšomis? Pažadame, jog taip besirūpinant jurginais, jų grožis jus dar labiau nudžiugins!

Beje, jeigu jurginai per sekliai pasodinti, apkaupkite juos tam, kad neišlūžinėtų stiebai.

SODINKITE ARBA PERSODINKITE LELIJAS

Šiomis dienomis taip pat sodinkite ar persodinkite lelijas. Jos mėgsta šiltą, saulėtą vietą ir dirvą su laidžiu podirviu. Molingą, sunkią dirvą gerinkite smėliu ir puriu kompostu. Į sodinimo griovelį berkite žvyro, paskui smėlio sluoksnį, į kurį ir sodinkite svogūnėlius. Taip paruoštoje, net ir sunkioje dirvoje vanduo nestovės arti paviršiaus. Virš lelijos svogūnėlio žemė turi būti lengva ir trąši tam, kad pridėtinės šaknys gautų pakankamai maisto medžiagų. Svogūnus sodinkite tokiu gyliu, kad žemių sluoksnis virš jo viršūnėlės būtų dvigubai storesnis nei jo aukštis.

GENĖKITE OBELIS

Mėnesio pradžioje genimos obelys. Labai svarbu pašalinti statmenai augančius stiprius metūglius, tankinančius vainiką. Pašalinus ūglių perteklių, į vainiką patenka daugiau šviesos, tad obuoliai įgauna gražesnę spalvą, būna skanesni.

GENĖKITE VYŠNIAS BEI TREŠNES

Svarbiausias darbas šį mėnesį, tai vyšnių bei trešnių genėjimas. Pirmiausia, būtinai pašalinkite džiūstančias, lūžtančias šakas. Pjaunant jas, palikite 5-20 cm stuobrelį – kuo storesnę šaką pjaunate, tuo ilgesnį stuobrelį palikite.

SODAS

  • Pagaliau skiname vasarinių veislių slyvas, kriaušes, obuolius. Pastarieji sunoksta nevienodai, todėl šį mėnesį juos skinkite per kelis kartus. Derlių laikykite vėsiai – taip juo galėsite mėgautis daugiau nei mėnesį. Tiesa, sandėliuokite tik sveikus, nepažeistus vaisius, kad šie neapkrėstų kitų.

  • Nepasiekiate aukščiau esančių vaisių? Šią užduotį palengvinsite su specialiais vaisių skintuvais arba naudodamiesi kopėčiomis. MOKI-VEŽI ekspertas nerekomenduoja lipti ant medžių šakų: taip ne tik rizikuojate savo saugumu, bet ir darote žalą medžio žievei, šakoms.
  • Nepamirškite surinkti ir sunaikinti kenkėjų bei ligų pažeistus vaisius, nepalikite jų ant žemės.
  • Nuskynus serbentų, agrastų, aviečių vaisius, nepamirškite retinti jų krūmus, ypač senesnius – nuėmus derlių geriausiai matosi, kurias šakas vertėtų išpjauti.
  • Šį mėnesį pasitaiko sausrų, todėl reguliariai laistykite pasodintas daržoves, gėles, sodo augalus, reguliariai laistykite ir veją, kad ši žaliuotų. MOKI-VEŽI rasite ne tik įvairaus ilgio laistymo žarnų, bet ir visą procesą palengvinančių purkštukų ar drėkinimo sistemų.

DARŽAS

  • Skirkite dėmesio augančioms ar bręsti pradėjusioms daržovėms – naikinkite piktžoles, purenkite, sutvarkykite tarpueilius.

  • Šio mėnesio vidurys bei antroji jo dekada – geriausias laikas sodinti braškes. Jų daigus sodinkite į iš anksto paruoštą, nepiktžolėtą dirvą. Gausiai laistykite.
  • Ypatingą dėmesį skirkite lauke derantiems pomidorams, mat dabar jie intensyviai auga. Laistykite, bet neperliekite, mat per daug vandens gali neigiamai paveikti derlių. Mėnesio viduryje nuskabykite lauke augančių pomidorų viršūnes, kadangi jos nebespės subrandinti naujų vaisių. Palikite 2-3 lapus virš paskutinės pomidorų kekės – taip jau esami vaisiai greičiau sunoks.
  • Pomidorus auginate plėvele dengtuose šiltnamyje? Neauginkite jų iki pat lubų – palikite maždaug 6 kekes, o viršūnes pašalinkite, palikite tik 2-3 lapus viršuje – taip pomidorai užaugins stiprius ir sveikus vaisius. Ekspertas rekomenduoja gerai peržiūrėti pomidorus, nurinkti sudžiūvusius, pageltusius lapus, pūvančius vaisius.
  • Į paruoštą dirvą rudens derliui dar galite pasėti špinatų, salotų, krapų, ridikėlių, pipirnių, rūgštynių, žieminių svogūnų.
  • Rugpjūtis – agurkų derėjimo metas. Nepamirškite, kad dirva nuolatos turi būti drėgna. Šios daržovės skinamos kas antrą dieną, kad jaunesniems vaisiams būtų lengviau išaugti. Skinant agurkus jų netraukite: skinkite lengvai pasukdami, nykščiu paspausdami kotelį.
  • Rugpjūtį galite pasėti ir morkų – po maždaug mėnesio turėsite mažų, saldžių morkyčių derlių. Jas galite sodinti šalia svogūnų – taip apsaugosite derlių nuo morkinių ir svogūninių muselių.
  • Mėnesio pradžioje sėkite ir burokėlius: jų derlių galėsite ragauti po poros mėnesių, o, štai lapus skinti  - po maždaug pusantro mėnesio.
  • Į išpurentą žemę sodinkite ankstyvas ar vidutinio ankstumo žirnių rūšis, jos subręs po maždaug pusantro mėnesio.

GĖLYNAS

  • Šį mėnesį gali kamuoti sausra, todėl visus dekoratyvinius augalus gausiai laistykite, apkarpykite, nurinkite nužydėjusius žiedus, naikinkite piktžoles.

  • Jei birželį pasėjote saulutes, našlaites, neužmirštuoles, piliarožes, rusmenes, šį mėnesį šias gėles sodinkite į pastovią vietą gėlyne, 20 cm atstumu.
  • Dauginkite bei persodinkite pavasarį, vasarą pasodintas daugiametes gėles: bijūnus, burbulius, gvaizdes, astilbes, astrus, bergenijas, kurpeles, pakalnutes, alūnes ir t.t.
  • Iškastus tulpių ir kitų svogūninių gėlių svogūnėlius, kuriuos sodinsite rudenį, laikykite saugiai nuo graužikų – geriausiai tiks sandarios dėžutės su skylėmis.
  • Į gėlynus sodinkite dvimečius augalus, kuriuos pasėjote pavasarį ar vasaros pradžioje.
  • Taip pat mėnesio pabaigoje galite sodinti smulkiasvogūnius ir svogūninius augalus – žydres, sniegžydres, krokus, scyles.
Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai , Sodininko kalendorius

Palikite komentarą

*
*
*