DARBAI SODININKAMS RUGSĖJĮ: KĄ SVARBU NUVEIKTI?

DARBAI SODININKAMS RUGSĖJĮ: KĄ SVARBU NUVEIKTI?

Įvairiomis sodo bei daržo gėrybėmis dosnus mėnuo prasidėjo. Rugsėjį, o ypač jo pradžioje, sodininkams tikrai yra veiklos. Ar žinote, ką svarbiausia nuveikti sode, darže bei gėlyne rugsėjį? Apie tai šiame blogo įraše kalba mūsų ekspertas. Tuo pačiu primename, jog visų sodo prekių itin geromis kainomis rasite MOKI-VEŽI parduotuvėse: nepamirškite pasinaudoti naujausiais mūsų pasiūlymais!

TOP 5 SVARBIAUSI RUGSĖJO DARBAI

  • Skinkite kriaušes, obuolius, slyvas. Iš prastesnės kokybės derliaus spauskite sultis, gaminkite uogienes, džemus, kompotus. Gerus vaisius rūšiuokite, peržiūrėkite, jog drauge su sveikais nesandėliuotumėte supuvusių ar ligų pažeistų vaisių bei sudėkite į dėžes ir – į sandėlį ar rūsį. Prieš tai, pirmomis rugsėjo dienomis, sutvarkykite vietą, kurioje laikysite šį mėnesį skinamą vaisių bei uogų derlių, bulves. Po derliaus nuėmimo, suarkite vagas. Taip pat mėnesio pradžioje reikėtų genėti vienmečius obelų ūglius, prašviesinti vainiką – taip nokstantys vaisiai įgaus gražesnę spalvą, bus skanesni;

  • Jūsų kiemą puošia veja? Po intensyvaus augimo sezono jas būtina patręšti rudeninėmis trąšomis. Jų dėka veją paruošite žiemojimui, aprūpinsite naudingomis medžiagomis. Taip pat rudenį patręšta veja kitąmet sužaliuos anksčiau;
  • Kai ant žemės ima gulti svogūnų laiškai, juos raukite. Paprastai tai atliekama jau mėnesio pradžioje. Jei dar nenuėmėte žieminių bei vasarinių česnakų derliaus, suskubkite tai padaryti. Juos geriausia kasti, kai česnako stiebelis tampa tiesus, skiltelės lengvai atsiskiria ir jį gaubia bent 2-3 išoriniai lukštai. Sausą nurinktų svogūnų bei česnakų derlių laikykite šiltoje (apie +18 C laipsnių) patalpoje;
  • Rugsėjį laikas skinti ir paraudusius pomidorus. Nedelskite: atvėsus orams jų skinti jau nepatartina, kadangi gali pakisti skonis. Skinkite net ir nespėjusius pilnai sunokti pomidorus – juos galite sunokinti patalpoje. Rugsėjį atvėsus orams nustoja augti ir agurkai bei moliūgai, todėl skinti reikia net ir pačius mažiausius;
  • Atlikus šiuos darbus, imkitės šiltnamio: apžiūrėkite jo fasadą, užkaišykite skyles, išraukite likusius augalus, piktžoles, perkaskite žemę.

RUDENĮ GALIME SODINTI TULPES

Dabar – geras laikas sodinti tulpes! Užsukite į MOKI-VEŽI SODO GAMOS skyrių, įsigykite norimų tulpių svogūnėlių ir kai dirva atvės iki +5 C laipsnių, juos sodinkite.

  • Tulpių svogūnėlius sodinkite į 10 cm gylį;
  • Jei dirva sunki, pakaks ir 8 cm gylio;
  • Sodindami tulpes, tarp svogūnėlių išlaikykite 10 cm atstumą, o tarp eilių – apie 20 cm: taip išgausite gražią kompoziciją tulpėms sužydėjus;
  • Į dirvą sodinkite tik sveikus ir tvirtus svogūnėlius, kurie jau pavasarį jus nudžiugins nuostabiais savo žiedais.

DARBAI GĖLYNE

Rugsėjis – pats jurginų, kardelių, ratilių, ankstyvųjų chrizantemų bei kito gėlių žydėjimo metas. Jei mėnesio pradžia lietaus stokoja, laistykite gėles, taip pat raukite piktžoels greta jų, sutvarkykite žemę aplink šias gėles.

Pirmąją rugsėjo dekadą taipogi svarbu patręšti daugiametes gėles, kurios jau baigė vegetaciją. Tręškite kompleksinėmis trąšomis su fosforu bei kaliu – taip augalai geriau pasiruoš ateinančioms šalnoms.

Iki rugsėjo vidurio dar galite padauginti ar persodinti pavasarį ar vasarą peržydėjusias gėles, kurios kelis metus iš eilės augdamos vienoje vietoje praranda savo grožį, sunyksta. Persodinti ar padauginti galite tokias gėlyno puošmenas, kaip astilbės, alpiniai astrai, pentiniai, pakalnutės, kurpelės, bergenijos, auskarėliai, plukės, raktažolės ir t.t. Labai atsargiai iškaskite augalus ir jokiu būdu nepažeiskite ant gėlių stiebų esančių augimo pumpurų; To išvengsite išskirstydami senus kerus. Juos dalinkite taip, jog vienas sodmuo turėtų apie 2-3 augimo pumpurus bei šakneles. Šioms gėlėms tinkamiausia – kompostiniu pūdiniu patręšta dirva. Pasodinus iškart gerai palaistykite dirvą ir apmulčiuokite durpėmis – taip gėlės prigis ir spės pasiruošti ateinančios žiemos šalnoms.

DARBAI SODE

Ne paslaptis, jog šis mėnuo gausus derliumi – slyvų, kriaušių, obuolių ir kitų sodo gėrybių. Rugsėjį skiname juos bei sandėliuojame. Nuskinti reikėtų dar iki prasidedant šalnoms. Iš menkos kokybės vaisių bei uogų galima spausti sultis, išsivirti uogienių bei džemų. Taip pat čia pasitarnaus ir vaisių džiovintuvas – obuolių, kriaušių riekeles galite džiovinti ir panaudoti vėliau desertų ruošimui ar tiesiog skaniam bei sveikam užkandžiui!

Skindami vaisius supuvusių, vartojimui netinkamų vaisių nepalikite ant šakų ir juos būtinai nuskinkite, kitaip kenkėjai ir toliau vystysis, sudarys sporas, per kurias plinta ligos. Juos patariama surinkti pirmiausia ir iškart sunaikinti. Tik po to imkitės sveikojo derliaus skynimo.

Patalpas, kuriose sandėliuosite sezono derlių, gerai vėdinkite – atvėsę vaisiai bus tinkami naudoti ilgesnį laiką.

Mėnesio pradžioje taip pat genime obelų vienmečius ūglius. Taip pat – retiname jų vainiką.

Jau nurinkus derlių pomedžius apravėkite, o paskutinę mėnesio dekadą profilaktiškai nupurškite medelius nuo ligų ir kenkėjų.

Taip pat patariama medžių kamienus aprišti gofruoto popieriaus juostelėmis, kurias reikės nuimti dar prieš žiemą. Taip sunaikinsite nemažai kenkėjų.

DARBAI DARŽE

Kai ant žemės ima gulti svogūnų laiškai, juos raukite. Paprastai tai atliekama jau mėnesio pradžioje.

Jei dar nenuėmėte žieminių bei vasarinių česnakų derliaus, suskubkite tai padaryti. Juos geriausia kasti, kai česnako stiebelis tampa tiesus, skiltelės lengvai atsiskiria ir jį gaubia bent 2-3 išoriniai lukštai.

Sausą nurinktų svogūnų bei česnakų derlių laikykite šiltoje (apie +18 C laipsnių) patalpoje.

Rugsėjį laikas skinti ir paraudusius pomidorus. Nedelskite: atvėsus orams jų skinti jau nepatartina, kadangi gali pakisti skonis. Skinkite net ir nespėjusius pilnai sunokti pomidorus – juos galite sunokinti patalpoje. Atminkite, jog pomidorų vaisius būtina skinti su vaiskočiais.

Rugsėjį atvėsus orams nustoja augti ir agurkai bei moliūgai, todėl skinti reikia net ir pačius mažiausius.

Rugsėjį patariama nuimti ir pupų, pupelių bei žirnių derlių. Jei jų ankštys dar nepilnai prinokusios, jas  sunokinkite gerai vėdinamoje patalpoje.

Štai, rugsėjo orams pakantesni gūžiniai, lapiniai bei ropiniai kopūstai.

Mėnesio pradžioje juos dar kartą patręškite subalansuotomis trąšomis – taip lapiniai kopūstai iki šalnų užaugins gausią lapiją.

Ir pagaliau – vėlyvosios bulvės. Drauge su jomis, rugsėjį kasamos ir morkos, salierai, burokėliai.

Nuėmus jų derlių, nuravėkite ir piktžoles bei sukaskite žemę, pasiruoškite komposto kitiems metams.

Tikimės, jog mūsų patarimai jums pravers bei linkime malonių darbų!

Bendri pranešimai , Sodininko kalendorius

Palikite komentarą

*
*
*